Wednesday, December 29, 2010

Brazilian Bottarga - Tainha Roe is Golden

In the winter months of May and June, the waters off the coast of Brazil's southern state of Santa Catarina teem with enormous schools of tainha, or mullet as it's known in English. They migrate to these waters to escape the colder waters further south and to spawn. They are excellent eating fish, and the fishermen of that state, mostly descendents of Italian, Spanish and Portuguese immigrants, depend on the tainha for a large portion of their income.

Traditionally in Brazil tainha was eaten fried, grilled, baked or in a sauce, and it was the flesh of the fish that was consumed. However, the fact that many of the fish that were caught were gravid with roe meant that a local market grew for the roe, also eaten fresh - primarily fried in oil. The roe (called ova in Portuguese) is exceptionally delicious and delicate, and for descendents of Europeans not an uncommon dish.

Mullet roe happens to be something that's long been eaten in Italy, since Roman times in fact. When this roe is salt-cured and dried it turns to gold - both literally and economically. This product is known in Italy, and increasingly throughout the gastronomic universe, as bottarga. Eaten throughout the Mediterranean world, the hard, salty roe is thinly sliced and served as an appetizer, or grated over pasta dishes. It is considered a luxury item, and good quality bottarga is very expensive indeed.

Historically, the Mediterranean Sea was the source of the mullet roe that was processed into bottarga, but these waters have been extensively fished, and there are insufficient stocks of mullets left for a commercially viable mullet fishery. Consequently, although bottarga is associated in almost everyone's mind with Italy, and Italy consumes the major share of this product, today most bottarga doesn't come from Italy. It comes, instead, from those tainha spawning off the shores of southern Brazil. Just as most Dijon mustard originates from Canadian mustard seed, and the durum sheat for most Italian pasta also arrives in Italy direct from the wheat-fields of the Canadian prairie, Italian bottarga is much more likely to be Brazilian than Italian.

Back in the late 1950s a family of Brazilian of European origin with the (somewhat unfortunate) name of Fuck - I'm not making this up - began working in the fish industry in Santa Catarina, and their company grew to become a large producer of fresh and processed fish products. Realizing the commercial potential of their huge harvest of mullet roe, the company's current commercial director, Bernardo Fuck, decided to produce bottarga for export, and to develop a domestic market in Brazil for bottarga. In their plant in Itajaí, Santa Catarina, they currently produce up to 50 kgs. monthly of the delicacy, salting and drying it in their own facilities. They commercialize the product under the name Bottarga Gold, and have developed markets for the product both in Brazil and overseas. Their market slogan is "Bottarga Gold - Brazil's Own True Caviar."

Bottarga will likely always be a luxury product, and will always be expensive. Fortunately, a little goes a very long way, and under refrigeration, bottarga has a shelf-life of nearly a year. Should you find some in your local gourmet store or high-end fish shop, look to see where it comes from - it could very well be Brazilian.

In the next post here on Flavors of Brazil I'll include a typical Italian recipe for bottarga on pasta.

3 comments:

  1. The Specialty Food Stores cater to foodies – people who love to cook as a hobby, not a way of life. These types of stores offer gourmet quality components for people to experiment.

    ReplyDelete
  2. Yêu nhiều lần trong một đêm có thể khiến cho cơ thể mệt mỏi. Hậu quả khó ngờ khi quan he nhieu lan trong mot dem | quan he nhieu lan trong 1 dem lại càng ảnh hưởng nghiêm trọng đến sức khỏe hai giới nhất là quý ông.

    ReplyDelete
  3. Một cách để kiểm tra liệu bạn có bị hôi miệng hay không là tỳ bách thảo dùng tay che miệng và mũi, thổi ra, và ngửi hơi thở của mình. Một cách khác là hỏi người mà bạn tin tưởng rằng hơi đau dạ dày có nên uống nước dừathở của bạn có mùi hay không. Luôn nhớ rằng có nhiều người bị chứng “hơi thở buổibị đau dạ dày có nên ăn sữa chua sáng”, đó là kết quả của sự giảm tiết nước bọt trong khi ngủ và cách chữa bệnh viêm loét dạ dàytạo điều kiện acid và thức ăn thừa thối rữa ra trong miệng bạn.

    chữa chứng hội miệng bằng chanh Chải răng và dùng chỉ nha khoa đúng cách trước khi đi ngủ, chải răng và lưỡi vào buổi sáng, thường sẽ hạn chế chứng hôi miệng vào buổi sáng. phong cách thiết kế nội thất cổ điển theo phong cách châu âu
    Làm Sao Để Tôi Phòng Ngừa Chứng Hôi Miệng? Bên cạnh việc tránh ăn nhữngtrang tri noi that thức ăn gây hôi miệng, bạn có thể giảm nguy cơ bị hôi miệng bằng cách:

    Chải răng kỹ 2 lần mỗi ngày và dùng chỉ nha khoa hàng ngày để loại bỏ mảng bám và những mẫu vụn thức ăn. Chải lưỡi của bạnquầy bar bếp Một quầy bar được thiết kế nhẹ nhàng cũng giúp làm giảm chứng hôi miệng. Gỡ răng giả mỗi tối và làm sạch chúng trước khi mang lại vào buổi sáng. Đến nha sĩ khám định kỳ để được kiểm tra và làm sạch răng miệng.

    Nếu bị chứng hôi miệng dai dẳng mà không cải thiện được bằng chải răng và những câu nói khích lệ tinh thần làm việc mọi người dùng chỉ nha khoa, hãy đến gặp nha sĩ để kiểm tra vì nó có thể là dấu chỉ cho một tình trạng nghiêm trọng hơn. Chỉ có nha sĩ mới có thể cho bạn biết liệu bạn có bị bệnh nướu, khô miệng hay sự hình thành mảng bám quá mức là nguyên nhân của hôi miệng hay không.

    ReplyDelete