Sunday, October 18, 2009

New Fusion Cuisine! ITALO-BAHIAN


One of Brazil's most distinctive and well-known regional cuisines comes from the Brazilian state of Bahia, on the country's Northeast coast. Bahia's cooking is heavily influenced by African traditions, as historically the state was one of the centers of sugar cane production, which required intensive slave labor. Some of the signal ingredients of this spicy cuisine are shrimps, both fresh and dried, black-eyed peas, coconut milk, cilantro and the oil of the dendezeiro palm tree, called dendê.

I love making risotto, and am able to source authentic Italian arborio rice here in Fortaleza.  I visited Fortaleza's seaside fish market yesterday, and found some wonderful fresh wild shrimp. I bought a kilo of them, headless but still in their shells for approx. $4.00 a pound. After deciding to use them in a shrimp risotto, I thought of finishing off the risotto with some of the flavors of Bahia, to create an Italo-Bahian shrimp risotto. I used cilantro, coconut milk and dendê. The result was delicious, and though not completely Brazilian in inspiration, the flavors (and colors) of Brazil enhanced the dish. The recipe can be found in the post to follow.

3 comments:

  1. Kênh thông tin mua bán nhà đất tại Việt Nam , nếu bạn muốn mua hay bán nhà đất thì chỉ cần vào đây , chúng tôi sẽ cho mọi người biết về tin của bạn, nhà đất tphcm, nhà đất gò vấp, nhà đất thủ đức, nhà đất tân phú, nhà đất quận 9 . Còn chần chờ gì nữa , hãy đăng tin mua bán nhà đất nhanh nhanh . Bạn đang phân vân không biết phải chúc đám cưới bạn mình như thế nào thì bạn có thể tham khảo lời chúc đám cưới, in thiep cuoi, lời chúc đám cưới hay o day .

    ReplyDelete